Weekendkamp met Professor Plof

In het weekend van 13 t/m 15 april hebben de Bevers van de Hartelgroep weer een weekendkamp gehad. Dit kamp stond in het teken van Professor plof, een verstrooide Professor die woont in het dorp Hotsjietonia.

We begonnen het kamp op vrijdagavond bij een lekker warm kampvuur. Boven dit kampvuur hebben we ook marshmallows geroosterd wat erg lekker was.  Toen iedereen zijn marshmallows op had was het tijd om naar bed te gaan.

Zaterdagochtend hebben we iets gedaan wat erg leuk was en veel indruk heeft gemaakt op de Bevers. We zijn namelijk op bezoek geweest bij de brandweer van Spijkenisse! Hier zijn we erg leuk ontvangen door de mensen van de brandweer. Ze hadden veel tijd en alle aandacht voor ons en hadden erg leuke dingen voor ons voorbereid. Toen we aankwamen kregen de bevers allemaal een beker warme chocolademelk van de brandweer. Vervolgens hebben we geluisterd naar een presentatie van een brandweerman over het werk van de brandweer. Door deze presentatie hebben we geleerd dat de brandweer veel meer dingen doet dan alleen brandjes blussen en katten uit de boom halen. Ook hebben we kunnen zien welke kleding de brandweer allemaal aantrekt als ze op weg gaan naar een brand.

Toen de presentatie was afgerond gingen we naar buiten om te leren wat je moet doen als je vlam in de pan hebt. Buiten stond er een grote pan klaar waar vuur in zat. Een brandweerman deed voor hoe je met een deksel , en ook met een doek , het vuur veilig kan blussen. Nadat de brandweerman dit had voor gedaan mochten een paar van de leiding het ook even proberen. Ook liet de brandweerman zien wat er gebeurde als je een beetje water in de pan gooit. Er komt dan namelijk een hele grote steekvlam. De bevers hebben hier dus van geleerd dat je nooit water in een pan mag gooien wanneer de pan in de brand staat.

Hierna zijn we met de Brandweerman gaan kijken naar een deel van het werk van de Technische dienst van de brandweer. We hebben gezien wat voor elektrisch gereedschap de brandweer allemaal gebruikt om bijvoorbeeld mensen uit een auto te bevrijden bij een ongeluk. Ook hebben we kunnen zien hoe dit gereedschap dan precies werkt. De bevers vonden het erg indrukwekkend om te zien hoe een auto kon worden opengeknipt met behulp van dit gereedschap.  Toen de brandweerman had laten zien hoe dit gereedschap precies werkt mochten de bevers ook nog even het gereedschap vasthouden om te voelen hoe zwaar het nou eigenlijk is.

Toen we klaar waren bij de Technische dienst mochten de bevers allemaal even spuiten met de brandweer slang. Dit vonden de bevers , en ook de leiding , heel erg leuk om te doen. We hebben gezien dat je met de brandweerslang op verschillende standen kan spuiten en ook dat je de druk kan op -en afvoeren.

Toen we allemaal even hadden gespoten met de brandweerslang kwam er toevallig ook nog een ambulance het terrein op rijden. Van het ambulance personeel mochten de bevers ook nog even de binnenkant van de ambulance bekijken en even liggen op de brancard. Ook legde het ambulance personeel ook nog het een en ander uit over de ambulance, dit was ook erg interessant.

Als afsluiting van de rondleiding van de brandweer hebben we ook nog een leuke groepsfoto gemaakt met de brandweerwagens van brandweer Spijkenisse.

Ook hebben de bevers allemaal nog een leuk pakketje van de brandweer meegekregen met leuke en informatieve spullen. Het bezoek aan de brandweer was heel erg leuk maar vooral ook erg leerzaam.

Toen we terug waren op ons gebouw gingen we lekker lunchen. Toen iedereen klaar was met eten hadden de Bevers de ruimte om even lekker vrij te spelen of te knutselen en te genieten van de zon.

Voordat het tijd was voor het avondeten gingen we nog iets leuks doen. We hebben waterraketten gebouwd van een plastic fles. Eerst mochten de bevers de fles mooi versieren zodat hij daarna gevuld kon worden met water en uiteindelijk kon worden gelanceerd. De filmpjes hiervan zijn te zien in onze facebook groep.

Toen het tijd was voor het avondeten hebben we genoten van lekkere macaroni met als toetje chocolade of vanille vla. Na het eten zijn de bevers nog even lekker naar buiten geweest om een paar spellen te spelen. Toen we uitgespeeld waren hebben de bevers hun pyjama aangetrokken en zijn vervolgens naar boven gegaan om met z’n allen een leuke film te kijken ( De Smurfen ).

We hadden alleen niet genoeg tijd om de film in de avond af te kijken. Daarom hebben we in de ochtend tijdens het ontbijt nog het laatste deel van de film gekeken.  Toen de film was afgelopen hebben we buiten nog een aantal leuke proefjes gedaan , want dat heeft natuurlijk te maken met het thema van ons kamp.

We hebben bijvoorbeeld gekeken of het mogelijk was om een ballon boven vuur te houden zonder dat deze knapt. Na even goed nadenken waren de bevers op het idee gekomen om water in de ballon te doen. Het bleek dat dit goed werkte en de ballon hierdoor dus heel bleef.

Ook hebben we gezien dat het mogelijk is om water in een glas te zuigen door een waxine lichtje in het glas te stoppen. Als laatste hebben we nog een heel leuk proefje gedaan. We hebben namelijk gekeken wat er gebeurde als je met een rietje blaast in een beker met een laagje water en zeep. Het bleek dat door te blazen er heel veel bellen uit het bekertje kwamen , en hoe meer je blies , des te meer bellen er kwamen. Dit vonden de bevers erg leuk om te doen en dus zijn ze hier ook wel een tijdje zoet mee geweest.

Na de proefjes hebben we nog een leuk spel gespeeld met ballonnen. Toen dit spelletje was afgelopen was het al weer bijna tijd om naar huis te gaan. Tijdens het wachten op de ouders hebben we nog even in de speeltuin gespeeld, en toen was het toch echt weer tijd om naar huis te gaan na een super geslaagd weekendkamp.