Srs

De groep bestaat uit radio amateurs die in het bezit zijn van een zendmachtiging of daarvoor willen studeren. De machtiging krijg je na het afleggen van een staatsexamen. Het verplichte morse examen is een aantal jaren geleden afgeschaft.

 De SRS is opgericht door een aantal radio amateurs in 1979. Tot 2013 waren we voordeur deler bij de Ruwaard van Putten Groep en later bij de Hartelgroep. Sinds 2013 is elke SRS Stam lid, lid van Scouting en betaald zijn contributie. Tevens zijn de radio amateurs lid van de landelijke radio amateur verenigingen de VRZA of de VERON. Sinds de oprichting zijn er wisselend gemiddeld 12 radio amateurs lid van de groep. De laatste jaren is de gemiddelde leeftijd van de seniorleden ongeveer 65 jaar.

Tijdens de bouw en afwerking en inrichting van ons huidige clubgebouw hebben verschillende radio amateurs hun steentje bijgedragen.

Buiten vallen de 2 masten direct op met de daarin gemonteerde antennes voor verschillende frequenties. 1 mast is 15 meter hoog en de andere is 20 meter hoog.

In de Shack (radio ruimte) is de radio/zend apparatuur opgesteld en aangesloten op de antennes en andere hulpmiddelen zoals meetapparatuur en computers. Alle apparatuur en antennes zijn privé eigendom van de radio zend amateurs. Alles is ook in hun belang en in overleg met hun aangeschaft en wordt door hun zelf onderhouden.

Het doel van SRS leden is om aan verschillende activiteiten met de radio zendapparatuur deel te nemen. Tevens vinden enkele amateurs het ook erg belangrijk om met behulp van de soldeerbout projecten te maken. Ook metingen en onderzoeken aan apparatuur doen en hierna repareren is ook een leuke bezigheid.

Ook meedoen aan landelijke of elders in de wereld georganiseerde radio wedstrijden (contesten) geeft ook veel plezieren en vooral als er eerste prijzen verdient worden.

Kijk maar eens naar de de prijzen kast van de SRS Stam waar in bijna allemaal eerste prijzen staan.

Op de woensdag avonden, van 19.00 uur tot 22.30, hebben we onze samenkomst en onder het genot van koffie of een frisdrank worden er vele zaken besproken en geregeld. Dit betreft doorgaans de komende activiteiten. Ook het installeren of wijzigen van programma’s op computers is een pré om up to date te blijven om verbindingen te kunnen loggen. Deze zelfde computers worden ook gebruikt om verschillende radio uitzendingen te decoderen en eventueel met de rest van de wereld te communiceren of informaties in te winnen.

Ten dienste van de Scouting Hartelgroep stellen wij onze apparatuur, onder begeleiding van de zend gemachtigden, ter beschikking en promoten we de radio hobby. In de verwachting dat we een ieder voor de radio hobby kunnen interesseren. De bekende activiteiten zijn de JOTA en het postenspel of afgesproken instructies over de radio hobby. Ook op radio wedstrijden zijn belangstellenden van harte welkom, wel eerst afspreken om verstoring van de wedstrijd te voorkomen. Zelfs iedereen kan aan de radio wedstrijden deelnemen en de contest manager zal dan een rooster indeling verzorgen en de spelregels uitleggen en die personen begeleiden.

 Ook gaan de radio amateurs op Expeditie met hun apparatuur en andere benodigde materialen.

De afgelopen tien jaar zijn we onder andere naar Guernsey (Channel Island) – Wiltz (Luxemburg) – Friedrichshaven (Bodensee Duitsland) – Tuk (Overijsel) en Sloten (Friesland) geweest. Ook zijn we enkele keren bij de Zeeverkenners aan de Visserij bij het Brielsemeer actief geweest met een Radio Fielday activity.

 Dit jaar gaan we in oktober voor 38e keer mee doen aan de JOTA en kijken we uit naar de gepionierde toren waar wij onze antennes in zullen plaatsen.

 Onze vaste radio activiteiten zijn: in februarie de PACC contest

elke 2e dinsdag van de maand Lokator Contest

in mei de Nationale Molen weekend

in juli Radio Fieldday weekend + SRS BBQ

in augustus Lighthouse activity weekend

in oktober postenspel en JOTA

in november Friese Elfsteden Contest.

 Verder zal adhok aan andere contesten deelgenomen kunnen worden op verzoek van de leden. Dit zal tijdig op het publicatiebord aangegeven worden.

 Informatie betreffende de radio amateur hobby of de SRS Stam is er altijd te krijgen bij:

 Dirk J.Scheffer PA3DHR

Telf:0181-639926

E-mail: pa3dhr@gmail.com

Oberonweg 160

3208 PE SPIJKENISSE